Zelf een event organiseren

Vind je niet meteen optredens? Organiseer ze dan zelf!

Zowat op elke straathoek, achter elke kerk, in quasi elke parochiezaal, op menige wei en hier en daar zelfs in kelders, op zolders en leegstaande fabriekspanden worden evenementen georganiseerd. Bij het organiseren van een muziekevenement komen echter soms ook heel wat praktische, wettelijke, organisatorische, juridische, artistieke en financiële aspecten kijken. SABAM betalen, de billijke vergoeding, geluidsnormen, verzekeringen, veiligheid, uitbetalingen, … Voor bepaalde zaken bestaat er geen gouden formule, voor andere gelden dan weer heel speciale (wettelijke) regels.

Je kan omwille van heel uiteenlopende redenen een feest, concert of festival organiseren. Gewoon voor de fun, om zware winst te maken, om een bepaalde muzikale niche in het daglicht te plaatsen, … Een andere uitstekende reden is om jezelf als dj of muzikant een makkelijke extra speelkans te fiksen en zo podiumervaring op te doen of jezelf te promoten.

Voor dj’s is zelf party’s organiseren een bijna onmisbare stap in de carrière. Je boekt een bevriende dj (die jou later waarschijnlijk ook wel eens zal boeken als hij een feest organiseert), een bekende dj (die volk lokt en dus geld in het laatje brengt) en reserveert voor jezelf ergens een mooi plaatsje in die line-up. De bevriende dj kan jou een nieuwe speelkans opleveren, fans van de bekendere dj zien jou aan het werk, raken misschien onder de indruk van je skills, laten dat hopelijk weten via sociale media allerhande en zullen er ook zijn als jij een volgende keer op een affiche staat. Mooi meegenomen.

D’Stephanie - Zelf feesten organiseren

D’Stephanie - Zelf feesten organiseren

Colin Van Eeckhout (Amenra) - Bijzondere locaties zoeken

Colin Van Eeckhout (Amenra) - Bijzondere locaties zoeken

Kristof Claes (Goldfox) - Promo voor je event

Kristof Claes (Goldfox) - Promo voor je event

Tom Stoop (Laundry Day) - Je eigen event

Tom Stoop (Laundry Day) - Je eigen event

Voor bands en muzikanten werkt het net zo. Je hebt een eerste EP opgenomen en wil die op gepaste wijze aan het publiek voorstellen? Organiseer een launch party met jouw band in het voorprogramma van een bekendere artiest, die wat volk op de been weet te brengen, en een bevriende dj achteraf. De cirkel is ook hier weer rond als fans van de bekendere band a) op tijd komen om jouw band aan het werk te zien, b) onder de indruk zijn, c) je EP kopen en d) achteraf verkondigen dat ze blij zijn dat ze jouw band ontdekt hebben. En misschien neemt de bekendere band je wel wat vaker mee in hun voorprogramma…

Voorbereid aan de start

Wat de reden ook is: een event organiseer je niet zomaar. Zelfs bij kleinschalige evenementen hou je het best rekening met een aantal zaken, zoals planning en begroting, SABAM en billijke vergoeding, omgaan met winst of verlies, etc. En als het allemaal iets grootschaliger mag, dan kan je ook niet zonder security, verzekeringen, vrijwilligers, etc.

Samen met Formaat en Fuifpunt bundelden we alles wat je moet weten over het organiseren van een concert, fuif of festival in een handige brochure.

Concerten, fuiven, festivals organiseren. Een prakische gids.

Wat wil je organiseren, en voor wie? Hoe kies je de artiesten? Hoe pak je een programmering aan? Welke vergunningen, verzekeringen en andere zakelijke en juridische aspecten moet je in de gaten houden? De kleine bijbel voor het organiseren van concerten, fuiven en festivals geeft op al deze vragen een antwoord!

Auteurs: Tijs Vastesaeger, Jan Pauly, Jos Meers, Anna Goovaerts
© Poppunt, Formaat, Fuifpunt (2012)

Blader fullscreenBestellen

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak