videoclips-website

Videoclip essentials

Enkele ongeschreven regels en tips voor je clips

Een videoclip of muziekvideo bestaat uit beelden die gemonteerd worden op een track om je muziek te promoten. Tot zover was je waarschijnlijk nog mee. Maar hoe pak je dat aan, een goeie videoclip maken? En waarom zou je eigenlijk nog een clip maken bij je muziek?

I want my MTV?

De populariteit van zenders als MTV, TMF en JIM is de laatste jaren sterk afgenomen. Van muziekzenders zijn ze zich gaan heroriënteren naar jongerenzenders, waarop veel minder videoclips worden uitgezonden. En de meer alternatieve muziekgenres – op enkele uitzonderingen na – krijgen al helemaal geen zendtijd meer.

Voor airplay op TV moet je het dus niet meer doen. Wel voor het populairste online videokanaal: YouTube. Kijkers zappen niet meer op TV om muziekvideo’s te zien, maar gaan op YouTube kijken. Ook andere sociale media spelen hierin een grote rol. Fans die een clip leuk vinden sharen die op Facebook of Twitter, waardoor weer anderen de muziek ontdekken. Belangrijk hierbij is dat je clip een duidelijk concept heeft. Hoe origineler de video, hoe meer mensen erover zullen praten, zowel online als offline.

Naast het feit dat een clip je muziek helpt promoten en mensen in het beste geval je werk doet kopen, is het een belangrijk medium om aan imagebuilding te doen. Een clip straalt uit wie jij bent en zorgt ervoor dat mensen zich gaan identificeren met je muziek. Door beelden op je muziek te plaatsen, krijgt die zowel letterlijk als figuurlijk een gezicht. Als je beslist om zelf met je hoofd in beeld te komen, kunnen je fans een persoon koppelen aan de muziek. Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een clip te maken waarbij je niet in beeld bent, om zo een mysterieuzer imago te creëren.

Do’s & don’ts

Het gouden recept voor een geslaagde clip bestaat helaas niet. Er zijn wel wat ongeschreven regels en tips (zowel artistiek als puur praktisch) die we je niet willen onthouden.

 • Vermijd om in je clip letterlijk het verhaal te vertellen van je song. Een roos tonen terwijl je over een roos aan het zingen bent, dat is er echt wel over. Tenzij je eens goed wil lachen, natuurlijk.
 • Om je budget onder controle te houden, ga je het best niet te ver zoeken. Een leuke locatie vind je misschien bij vrienden van je ouders, een vriend van een vriend van een vriend weet misschien wel iets van styling of scenario’s schrijven, etc. 
 • Probeer als artiest niet te acteren als je dat niet kan. Het is een cliché zo hoog als een huis, maar het klopt wel: wees jezelf! Hou er rekening mee dat je clips jouw imago uitstralen of mee bepalen. Als je dat imago ‘in het echte leven’ of op een podium niet kunt waarmaken, stel je mensen teleur.
 • Het lijkt evident, maar dat is het niet altijd: als het de bedoeling is dat je een songtekst gaat meelippen tijdens de opnames, zorg er dan voor dat je de tekst ook echt kent. Hetzelfde geldt als je een instrument speelt in je clip: ken je gitaarakkoorden, drumfills, … Het komt erg fake over (zeker bij andere muzikanten of mensen die iets van muziek kennen) als je niet exact speelt wat er te horen is.
 • Neem een fotograaf mee op de set. Altijd leuk voor making of foto’s of het artwork van je volgende release. Zoek het ook hier niet te ver: een professionele fotograaf kost best wel wat geld, en waarschijnlijk heb je wel ergens een vriend(in) die overweg kan met een deftige camera.
 • Zorg op de set voor een extra harde schijf, als reserve. Beelden nemen veel geheugen in en zo kun je zeker blijven filmen.
 • Hou er rekening mee dat de meeste mensen je clip op een relatief klein scherm (YouTube!) zullen zien. Logo’s, teksten en andere details mogen dus niet te klein zijn.
 • Als je op locatie gaat filmen of een crew, belichting, stylist, …inhuurt, dan betaal je meestal een vast bedrag per draaidag. Financieel gezien kan het dus interessant zijn om twee clips op één dag te draaien. Een andere outfit, de rekwisieten verplaatsen of vanuit een andere hoek filmen kan al een volledig andere feel creëren. Zo sla je twee vliegen in één klap.
 • Ruildeals zijn interessant, en zo hoeft niet alles geld te kosten. Geef mensen bijvoorbeeld concerttickets in ruil voor hun medewerking. Als je mensen vraagt om zo goedkoop mogelijk te werken, beloof dan dat je ook aan hen zult denken wanneer er meer budget is. Handel daar dan ook consequent naar, zodat niemand zich tekort gedaan voelt. 
 • Credits zijn erg belangrijk als referentie voor je crew. Als je een clip op YouTube zet, vermeld dan zeker in de omschrijving wie allemaal heeft meegewerkt. Regisseurs, scenaristen, monteurs, … kunnen die referentie dan gebruiken in hun portfolio, en bovendien helpt het om de auteursrechten op een betere manier te innen en te verdelen. Om die reden vermeld je dus het best ook wie de muziek geschreven heeft.
 • Een videoclip hoeft niet noodzakelijk altijd een geënsceneerd gebeuren te zijn. Creëer zo veel mogelijk ander beeldmateriaal, wat je ook doet: livebeelden, akoestische sessies op originele locaties, backstageopnames, een optreden in een tv-show, enz. Zo behoud je de aandacht van je fans en krijgt je muziek een gezicht, iets waar mensen in deze digitale wereld meer en meer naar op zoek zijn.

Steel vooral zoveel mogelijk met je ogen. Laat je inspireren door artiesten die bekend staan omwille van hun goeie videoclips. In de databank van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven vind je een lijst van genomineerde (en dus opvallende) clips. De clips van OK Go worden ook heel vaak genoemd als het over good practices gaat. Misschien vind je daar ook wel iets tussen dat je kan gebruiken. Let op: je laten inspireren is ok, schaamteloos stelen is dat niet!

Heb je vragen of opmerkingen bij deze pagina?
Popadvies op maat
Vind je hier toch niet het antwoord op jouw vraag? Poppunt geeft ook persoonlijk advies.
   popadvies@poppunt.be       Bel 02 504 99 00       Maak een afspraak